Εισαγωγή Κυπρίων Σπουδαστών


Διαδικασία Εισαγωγής

Κατά το τέλος της υποχρεωτικής στράτευσης των 2 ετών, συνήθως τον μήνα Μάιο, ο εκάστοτε υποψήφιος συμπληρώνει μία αίτηση που του παρέχει ο στρατός και την παραδίδει στο τμήμα Ναυτιλίας στην Λεμεσό. Η αίτηση που συμπληρώνει είναι για να μπορεί να εξεταστεί σε 3 μαθήματα, Μαθηματικά, Αγγλικά και Ν.Ελληνικά, απαραίτητα για την εισαγωγή του στην ΑΕΝ. (Ο χρόνος, ο τόπος καθώς και ύλη των μαθημάτων αναγράφονται κάθε χρόνο στην αίτηση που συμπληρώνει για την εισαγωγή του)

marine_academy

Τον Ιούλιο λαμβάνουν χώρα οι εξετάσεις και τον Αύγουστο θα έχετε τα αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, η εισαγωγή θα ολοκληρωθεί μέσα Οκτωβρίου, αφού έχουν εισαχθεί όλοι οι Έλληνες σπουδαστές στις σχολές.

Σχετικά με την σχολή που θα θέλατε να φοιτήσετε, έχετε το δικαίωμα να βάλετε με σειρά προτιμήσεως 3 σχολές, και ανάλογα με την πληρότητα τους σε σπουδαστές, θα εισαχθείτε στην ανάλογη. Μπορείτε να επιλέξετε είτε σχολή Μηχ/κων είτε σχολή Πλοιάρχων. (Σας υπενθυμίζω πως σε 15 μέρες μετά την εγγραφή σας έχετε δικαίωμα μετεγγραφής, και έτσι η σχολή που θα εισαχθείτε αρχικά δεν θα σας δημιουργήσει κάποιο μακροπρόθεσμο πρόβλημα)

Οι θέσεις εισαγωγής κάθε χρόνο είναι περίπου 40, και οι Κύπριοι αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία και ανταγωνίζονται μόνο με τους υπόλοιπους Κυπρίους υποψήφιους για τις θέσεις αυτές. Το κριτήριο εισαγωγής είναι η βαθμολογία τους στις παραπάνω εξετάσεις. (Δεν απαιτούνται Πανκύπριες εξετάσεις για την εισαγωγή στις ΑΕΝ)

Σχετικά με την περαιτέρω εξέλιξη και προαγωγή στους επόμενους βαθμούς, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις είναι οι ίδιες με αυτές που ισχύουν για τους Έλληνες Ναυτικούς. (Παρακολούθηση κύκλων στο ΚΕΣΕΝ κ.ο.κ.)

Τέλος, δεν χρειάζεται να περάσετε κάποια υγειονομική επιτροπή όπως οι Έλληνες υποψήφιοι για την εισαγωγή σας, παρόλα αυτά, αφού εισαχθείτε στην σχολή και έρθει η ώρα να παραλάβετε το Ελληνικό Ναυτικό σας φυλλάδιο από τα Ναυτικά Μητρώα, θα σας ζητήσουν να περάσετε την υγειονομική εξέταση στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο του Πειραιά.

Δεν απαιτείτε να είστε στο στρατό για να κάνετε την αίτηση, παρόλα αυτά κάνοντας την μέσα από το στρατό κερδίζετε χρόνο καθώς δεν θα χρειαστεί να κάνετε καινούργια αίτηση από το καινούργιο έτος για την εισαγωγή σας γιατί θα έχετε προλάβει την προθεσμία του τρέχοντος έτους.

Απαραίτητα δικαιολογητικά & προϋποθέσεις για την αίτηση εισαγωγής

 • Απολυτήριο Λυκείου
 • Απολυτήριο Στρατού (Εάν είστε στο στρατό όταν κάνατε την αίτηση, απλώς χρειάζεστε μια βεβαίωση που σας την παρέχει ο στρατός)
 • Ηλικία μέχρι 24 ετών

*Οι γυναίκες υποψήφιοι δεν απαιτείται να έχουν απολυτήριο στρατού.

4 thoughts on “Εισαγωγή Κυπρίων Σπουδαστών

  1. Με συγχωρείτε, αλλά τα δεδομένα είναι από το 2012. Πλεον η υγειονομική επιτροπή συνεδριάζει και στην Κύπρο?

 1. Marianna

  Καλησπερα , μηπως ξερετε τι ισχυει για τους κυπριους που μενουν ηδη ελλαδα και δεν εχουνε εληνικα χαρτια… Να εχουνε ελληνικο Λυκιο, εχει γενεθει Ελλαδα και μεγαλωσε ελλαδα και
  θελει να μπει ΑΕΝ ? τι κανουμε ?

  1. Αγαπητή κ. Μαριάννα,

   Στην περίπτωση αυτή, θα μπορεί να δώσει κανονικά μέσω του απολυτηρίου του ή τις πανελλαδικές, αφού από την στιγμή που γεννήθηκε Ελλάδα σημαίνει πως έχει και την Ελληνική υπηκοότητα. Σε περίπτωση που δεν την έχει, θα πρέπει να ακολουθήσει τις διαδικασίες από την Κύπρο.

   Στην διάθεση σας για περαιτέρω ερωτήσεις,

   Παύλος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s