Υγειονομική Εξέταση – ΥΕΑΝΕΘ


Σχετικά με την εξέταση

Για την Υγειονομική εξέταση των υποψηφίων και την έκδοση της σχετικής Γνωμάτευσης, αρμόδια είναι η πλησιέστερη στον τόπο μόνιμης κατοικίας του υποψήφιου Υγειονομική Επιτροπή Απογραφομένων Ναυτικών και Εργατών Θαλάσσης (Υ.Ε.Α.Ν.Ε.Θ.) (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΄΄Ε΄΄), στην οποία παραπέμπεται ο υποψήφιος με παραπεμπτικό σημείωμα της πλησιέστερης στον τόπο μόνιμης κατοικίας του απογράφουσας Αρχής (ΥΝΑ/ΔΝΕΡ Α΄ ή Λιμενική Αρχή)

Οι διαμένοντες στην Αθήνα-Πειραιά και Προάστια Αττικής για λήψη παραπεμπτικού σημειώματος για την Υ.Ε.Α.Ν.Ε.Θ. Αθηνών-Πειραιώς θα απευθύνονται στο ΥΝΑ/ΔΝΕΡ Α΄, οδός 2ας Μεραρχίας 18, Πειραιάς, (08.30-13.30).

Περιλαμβάνει 2 μέρη, την εξέταση φυσικής κατάστασης και την οφθαλμολογική εξέταση. Συνήθως η εξέταση φυσικής κατάστασης γίνετε σε ομάδες 15-20 υποψηφίων, όπου έρχεται ένας υπεύθυνος ιατρός που σας κάνει ερωτήσεις για το ιατρικό ιστορικό σας καθώς και βασικές σύντομες εξετάσεις, όπως ακρόαση της λειτουργίας της καρδιάς. Δεν διαρκεί πάνω από 25 λεπτά. Η συνηθής πολύωρη αναμονή οφείλετε στον μεγάλο αριθμό των υποψηφίων.

Σχετικά με την οφθαλμολογική εξέταση, δείτε παρακάτω.

 

Απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να έχετε μαζί σας για την εξέταση:

 1. Ακτινογραφία Θώρακος από Κρατικό Νοσοκομείο με επικολλημένη φωτογραφία τους και την αντίστοιχη γνωμάτευση,
 2. 2 φωτογραφίες πρόσφατες και έγχρωμες,
 3. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και
 4. Διπλότυπο είσπραξης Δημοσίου Ταμείου αξίας (31,17) ΕΥΡΩ στον ΚΑΕ 3741 ή ηλεκτρονικό παράβολο (οδηγίες στο τέλος της σελίδας) Εάν δεν διαμένετε στην Αθήνα-Πειραία, τότε θα απευθυνθείτε στην πλησιέστερη στην κατοικία σας απογραφούσα Λιμενική Αρχή. Σε αυτήν την περίπτωση,  το παράβολο αυξάνετε σε 41,17 ΕΥΡΩ (το ίδιο ισχύει και για το ηλεκτρονικό παράβολο)

 

Οφθαλμολογικές εξετάσεις

Οι απαιτήσεις αναγράφονται στο παρακάτω πινακίδιο:

Οπτική οξύτητα
χωρίς γυαλιά με γυαλιά Αντίληψη χρωμάτων
(1) Υποψήφιοι
ΑΕΝ/ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ
4/10-4/10
ή 5/10-3/10
7/10-7/10 Σε (10) ISHIHΑRA που δείχνονται
επιτρέπονται (3) σφάλματα.
(2) Υποψήφιοι
ΑΕΝ/ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
2/10-2/10 6/10-6/10 Αναγνώριση τρίχρωμου φανού

 

eye-charts-358x338SuperStock_1597-58451Όσοι από τους υποψήφιους/ες χρησιμοποιούν γυαλιά οράσεως, πρέπει να τα φέρουν μαζί τους κατά την εξέτασή τους για την οπτική οξύτητα.

Δεν έχετε να ανησυχείτε για κάτι, όλη η διαδικασία της οφθαλμολογικής εξέτασης λήγει σε λιγότερο απο 10 λεπτά και το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να διαβάσετε κάποιους αριθμούς ή γράμματα σε έναν πίνακα αριθμών και γραμμάτων και να ξεχωρίσετε κάποιους αριθμούς μέσα σε ειδικά δελτία. (Παραδείγματα θα δείτε στις εικόνες αριστερά) 

 

 Χρήσιμες πληροφορίες

 1.  Η ΥΕΑΝΕΘ Αθηνών-Πειραιώς συνεδριάζει μόνο κάθε ΤΡΙΤΗ και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ στον ΠΕΙΡΑΙΑ και επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη 150 (τηλ 210-4191113, 4191555). Να θυμάστε πως η εξέταση διαρκεί πολλές ώρες, καθώς οι υποψήφιοι είναι συνήθως δεκάδες αν όχι εκατοντάδες. Καλό θα ήταν να πάτε όσο πιο γρήγορα μπορείτε, γιατί τελευταίες μέρες πριν την προθεσμία επικρατεί τρομερή συμφόρηση.
 2. Για Υποψήφιο/α για τον/την οποίο/α εκδόθηκε/κατατέθηκε γνωμοδότηση της ΥΕΑΝΕΘ, εξαιτίας της συμμετοχής του μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, εφόσον επιθυμεί να συμμετέχει και με τη διαδικασία μέσω απολυτηρίου λυκείου, δεν απαιτείται νέα γνωμάτευση.
 3. Επίσης οι υποψήφιοι που είναι κάτοχοι Πιστοποιητικού στρατολογικής κατάστασης τύπου Α΄, βεβαίωσης αναβολής στράτευσης ή Απολυτηρίου στρατού, πρέπει κατά την υγειονομική τους εξέταση να τα φέρουν μαζί τους.
 4.  Η γνωμοδότηση της Υ.Ε.Α.Ν.Ε.Θ. πρέπει να έχει ημερομηνία έκδοσης μεταγενέστερη της ημερομηνίας έκδοσης της προκήρυξης για το 2014-2015. (δηλαδή εάν είχατε κάνει αίτηση πέρυσι και δεν περάσατε στις ΑΕΝ, τώρα πρέπει να ξαναπεράσετε απο ΥΕΑΝΕΘ για την αίτηση σας)

 

Οδηγίες συμπλήρωσης ηλεκτρονικού παράβολου

Όσοι υποψήφιοι προβούν στην έκδοση e-παραβόλου πρέπει να υποβάλουν αίτημα χορήγησης ηλεκτρονικού παραβόλου στη διαδικτυακή πύλη της Γ.Γ.Π.Σ. (www.gsis.gr), στην ηλεκτρονική υπηρεσία e−παράβολο, συμπληρώνοντας, μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:
• στο πεδίο Φορέας Δημοσίου: Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου/ Λοιπές Υπηρεσίες,
• στο πεδίο Κατηγορία Παραβόλου: Εξέταση από ΥΕΑΝΕΘ
• στο πεδίο Τύπος Παραβόλου: Εξέταση από ΥΕΑΝΕΘ Πειραιά. Σε περίπτωση που δεν διαμένετε σε Πειραιά-Αθήνα τότε συμπληρώνετε ΥΕΑΝΕΘ (Απογραφουσών Λιμενικών Αρχών).

Κατά την επιλογή του Τύπου Παραβόλου θα εμφανισθεί αυτόματα και το ποσό των 31.17 (41.17 ΕΥΡΩ για διαμένωντες εκτός Πειραιά -Αθηνών)

Ακολούθως, ο υποψήφιος θα πρέπει να προβεί έγκαιρα στην πληρωμή του παραβόλου [με Πιστωτική ή Χρεωστική κάρτα Ελληνικών Τραπεζών (Μόνο για πιστοποιημένους Χρήστες TaxisNet) ή σε όλες τις Τράπεζες και τα ΕΛΤΑ].

 

Σε περίπτωση που έχετε κάνει υποβεί σε κάποια εκτενής εγχείρηση ή πάσχετε από κάποια χρόνια ασθένεια, θα σας συμβούλευα να πάτε πρώτα από τα γραφεία της ΥΕΑΝΕΘ τις μέρες που συνεδριάζει και να ρωτήσετε τους γιατρούς απευθείας εάν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα στην εισαγωγή σας. Τέλος, μην ξεχνάτε πως δεν αρκεί μόνο να εισαχθείτε στην σχολή, αλλά κάθε φορά πριν δουλέψετε σε πλοίο θα περνάτε από ιατρικές εξετάσεις και υπάρχει περίπτωση ενω η ΥΕΑΝΕΘ να μην σας δημιουργήσει πρόβλημα στην εισαγωγή, εάν έχετε μια χρόνια πάθηση, η ναυτιλιακή να μην σας ναυτολογήσει για αυτόν τον λόγο. Οπότε θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας και την αποδοχή από την ναυτιλιακή.

2 thoughts on “Υγειονομική Εξέταση – ΥΕΑΝΕΘ

 1. Αγάπη Παπαγεωργίου

  Καλησπέρα.
  Ονομάζομαι Αγάπη και είμαι 22 χρονών. Θέλω να δώσω Πανελλαδικές για την σχολή ΑΕΝ.
  Είμαι κολυμβήτρια 4 χρόνια, η όραση μου είναι τέλεια, ωστόσο είχα μία πτώση και αναγκάστηκα να κάνω επέμβαση στην μέση. Μπορείτε να με βοηθήσετε και να μου απαντήσετε αν περνάω από την υγειονομική επιτροπή; Να μη διαβάσω άσκοπα και εν τέλει δεν με περάσουν.
  Πεταλεκτομή έκανα σε ένα επίπεδο.
  Αν δεν ξέρετε, τουλάχιστον ένα τηλέφωνο όπου μπορώ να ρωτήσω σας παρακαλώ. έχω πάρει χιλιάδες τηλέφωνα αλλά σε κανένα δεν απαντάνε.

 2. Pingback: Προκήρυξη Α.Ε.Ν. 2015-2016 | AENstudents

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s