Φορολογία Ναυτικών


Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΛ.1084/8.4.2015), οι ναυτικοί που είναι ναυτολογημένοι σε εμπορικά πλοία, ανεξαρτήτως σημαίας (με την προϋπόθεση πως είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος) υπάγονται στην εξής φορολογική κλίμακα:

10% επί των συνολικών αποδοχών – για τα κατώτερα πληρώματα (Οι δόκιμοι είναι κατώτερο πλήρωμα)

15% επί των συνολικών αποδοχών – για τους Αξιωματικούς

Σε πλοία με ξένη σημαία, μη συμβεβλημένη με το ΝΑΤ, οι μηνιαίες αποδοχές σας θα είναι μικτές και θα πρέπει να δηλώνετε εσείς τις αποδοχές σας, τις οποίες θα καταβάλετε μαζί με την δήλωση σας. (Δηλαδή δεν θα έχετε μηνιαίες κρατήσεις όπως στα Ελληνικά πλοία)

Στο ΒΔ683/1960 (ΦΕΚ 158) θα βρείτε το αποδεικτικό στοιχείο που δηλώνει πως οι δόκιμοι είναι κατώτερα πληρώματα και όχι αξιωματικοί, και έτσι πρέπει να φορολογούνται με 10% και όχι με 15%.

 

 

11 thoughts on “Φορολογία Ναυτικών

 1. Vangelis

  Ευτυχώς αυτά ίσχυαν μέχρι πέρυσι, από φέτος παύουν να ισχύουν αυτοί οι φόροι για πληρώματα πλοίων ξένης σημαίας…

  1. Με συγχωρείτε, επειδή δεν έχω λάβει κάποια νέα ενημέρωση, θα σας ήταν εύκολο να μου αναφέρετε την πηγή σας, (κάποιο ΦΕΚ, νόμος κλπ.) έτσι ώστε να μπορώ να το δημοσιεύσω στον ιστότοπο? ευχαριστώ εκ των προτέρων

   1. Vangelis

    Στή πάρα πάνω εγκύκλιο (ΠΟΛ.1084/8.4.2015) αναφέρεται το εξής:
    «11. Οι αποδοχές που αποκτούν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας (αξιωματικοί καικατώτερο πλήρωμα) οι οποίοι εργάζονται σε πλοία με ξένη σημαία που εκτελούν διεθνείς μεταφορές, αποτελούν εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης στο οποίο δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου. Κατόπιν της αποσαφήνισης αυτής, τα αναφερόμενα περί παρακράτησης στην περίπτωση ii της παραγράφου 2 του Κεφαλαίου V της εγκυκλίου ΠΟΛ.1072/31.3.2015 παύουν να ισχύουν και συνεπώς η περίπτωση αυτή διαγράφεται από την προαναφερόμενη εγκύκλιο.»

 2. George Mak

  Με συγχωρείτε αλλά δεν έχω καταλάβει κάτι. Εγώ έκανα δόκιμος σε ξένη σημαία(Μάλτα) με μικτές αποδοχές 6000ευρώ για 6 μήνες, αλλά πρέπει να πληρώσω ασφαλιστικές εισφορές 500ευρώ για κάθε μήνα, δηλαδή στο τέλος θα μου μείνουν 3000ευρώ. Εγώ πόσα θα πρέπει να δηλώσω στην φορολογική δήλωση? 6000ευρώ ή 3000ευρώ? Το ρωτάω επειδή η βεβαίωση αποδοχών που έχω λάβει απο την εταιρία μου αναγράφει μόνο τις μεικτές αποδοχές μου (6000ευρώ) παρόλα αυτα , τα χρήματα που μου μένουν στο τέλος είναι μόνο τα μισά.

  1. Αγαπητέ Γιώργο,

   Εάν δεν σε νοιάζει εάν η υπηρεσία σου θα είναι συντάξιμη και απλά θέλεις να έχεις την απαραίτητη 12μηνη υπηρεσία για το δίπλωμα, ΔΕΝ χρειάζεται να εξαγοράσεις την υπηρεσία σου. Ειδάλλως, πιστεύω πως θα πρέπει να δηλώσεις 6.000 ευρώ, διότι η βεβαίωση της εταιρείας σου αυτό δικαιολογεί. Βεβαίως θα το κοιτάξω ενδελεχώς και θα σε ενημερώσω με προσωπικό μήνυμα στο άμεσο μέλλον.

   Σχετικά με τα δικαιολογητικά που χρειάζεσαι για να μην πληρώσεις την υπηρεσία, θα σου τα αποστείλω εν ευθέτω χρόνο.

   Στην διάθεση σου για περαιτέρω ερωτήσεις,

   Παύλος

   1. George Mak

    Σκοπεύω να μην την εξαγοράσω οπότε με ενδιαφέρει πραγματικά να μάθω τι δικαιολογητικά χρειάζονται . Θα το εκτιμούσα αν μπορούσες να μου τα στείλεις. Ευχαριστώ

   2. asasas

    Θα ήθελα και εγώ να ξέρω τι δικαιολογητικά χρειάζονται, ευχαριστώ.

   3. George Mak

    Τελικά επειδή το έψαξα, η εξαγορά υπηρεσίας ειναι υποχρεωτική.
    Και ο φόρος υπολογίζεται στις απολαβές μετα απο τις ασφαλιστικές εισφορές. Με λιγα λογια αν εβγαλε καποιος 6000ευρω σε ξενη σημαια, και πληρωσει ΝΑΤ 2000ευρω(τυχαιο παραδειγμα), τοτε θα πληρωσει φορο 10% επι των 4000ευρω, δηλαδή 400ευρω. Προϋπόθεση φυσικά ειναι να πληρώσει ΝΑΤ πριν κανει φορολογική δήλωση. Ειδάλλως θα πληρώσει εφορια 10% επι του συνολικού ποσου των 6000ευρω, δηλαδη 600ευρω.

 3. asasas

  Ξέρει κανείς αν για αποδοχές μέχρι €6000 ισχύει το αφορολόγητο των φοιτητών και για αυτούς των ΑΕΝ;

 4. Κωστας

  Αν σαν Έλληνας αξιωματικός και κατοικος ελλαδασ ταξιδεύω σε ξένη σημαία και δεν θέλω να εξαγόρασω την υπηρεσία σαν συντάξιμη ,υπάρχει παρακράτηση φόρου ;Αν ναι ,σε ποιες περιπτώσεις υπάρχει φοροαπαλλαγή ;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s