‘‘Το θέμα είναι να πάς μακριά από την ακτή, ποιο μακριά από όσο μπορούν να δούν οι άλλοι’’


Μάλιστα!!!! Προ ολίγων ημερών αφήσαμε πίσω μας ένα έτος ,ένα θαλασσινό έτος το οποίο όπως γίνεται πάντα είχαμε πολύ φουρτουνιασμένες μέρες ,είχαμε μέρες με πολύ δύστροπη θάλασσα. Εννοείτε όμως είχαμε και κάποιες μέρες γαλήνης και φιλικής προς εμάς θάλασσας. Ας μην ξεχνάμε και τις μέρες που φαίνονταν γαλήνιες και ήρθαμε αντιμέτωποι με μεγάλα κύματα. Όπως και να έχει αφήσαμε πίσω μας το 2013 και χαράζουμε πορεία προς τα νέα λιμάνια του 2014. Βύρα τις άγκυρες λοιπόν!!!

Τι αρμόζει να κάνουμε τώρα που βρισκόμαστε στο κατώφλι του καινούριου χρόνου; Μα φυσικά ευχές(!). Ευχόμαστε το νέο έτος να συνεχίσουν να κυριαρχούν τα ελληνικά καράβια στις θάλασσες. Ευχόμαστε οι Έλληνες αξιωματικοί να συνεχίσουν να είναι το ίδιο άψογοι, όπως είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, στην δύσκολη δουλειά τους. Ευχόμαστε η ναυτική τέχνη και το ναυτικό επάγγελμα να εξακολουθούν να μαγεύουν τα νέα παιδιά που είναι το όνειρό τους να εξερευνήσουν τον κόσμο μέσα από αυτήν την (δύσκολη) δουλειά τους. Ευχόμαστε να λυθούν κάποια προβληματάκια στην ναυτική εκπαίδευση και να συνεχίσει αυτό το δύσκολο έργο, όχι παραγωγής, αλλά χτισίματος θα έλεγα εγώ αξιωματικών. Τέλος, ευχόμαστε, να σταματήσουν τα κύματα που θα δυσκολεύουν την ζωή μας, είτε εντός, είτε εκτός θαλάσσης.

Σωστά; Όλα καλά; Κάναμε τις προκαθορισμένες ευχούλες μας. Μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε την μανούβρα μας στην ζωή χωρίς να μας νοιάζει τίποτε; ΛΑΘΟΣ,WRONG,SBAGLIATO(!). Οφείλουμε να κατανοήσουμε πως καλό θα ήταν να σταματήσουν οι ευχές για το θα συμβεί, και να δράσουμε εμείς έτσι ώστε να συμβεί.

Εμείς θα προσπαθήσουμε να συνεχίσει η ναυτοκρατορία των ελληνικών πλοίων –όπως συνηθίζω να λέω-στη θάλασσα. Εμείς θα δράσουμε έτσι ώστε η Έλληνες αξιωματικοί να αποτελούν το πρότυπο προς μίμηση στο είδος τους. Στο χέρι μας είναι αν αυτό το ιδιάζων επάγγελμα θα συνεχίσει να μαγεύει τα (εμάς) τα νέα παιδιά, τους μελλοντικούς αξιωματικούς. Στα χέρια μας είναι επίσης τα εργαλεία για να επιλυθούν κάποια προβλήματα που υπάρχουν στην ναυτική εκπαίδευση, και να συνεχίσει το χτίσιμο Ελλήνων αξιωματικών. Όσο για το τελευταίο,,,,,, ως λάτρης των ρητών θα σας παραθέσω ένα ρητό του Dr. John Kabat-Zinn.


“You can’t stop the waves, but you can learn to surf. – Jon Kabat-Zinn”
“Δεν μπορείς να σταματήσεις τα κύματα, αλλά μπορείς να μάθεις να τα δαμάζεις”
Να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο ότι τα υπάρχοντα προβλήματα στην εκπαίδευση των μελλοντικών ναυτικών, όχι μόνο δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα, αλλά αντιμετωπίζονται από τους εξαίρετους διδάσκοντες και από τους διψασμένους για γνώση σπουδαστές με μαεστρία ως κινητήριες δυνάμεις για να συνεχίσουν.

Εγώ αυτά είχα να μοιραστώ μαζί σας, και παρόλο που πιστεύω ότι είναι προτιμότερες οι πράξεις από τα λόγια επιτρέψτε μου να σας ευχηθώ “Ευτυχισμένο το νέο έτος’’

Ά ,και ξέχασα να σας πώ ότι << Το θέμα είναι να πάς μακριά από την ακτή, ποιο μακριά από όσο μπορούν να δούν οι άλλοι >> αυτό είναι τουλάχιστον το δίστιχο που καθορίζει την ζωή μου.

Κουμπενάς Μιχάλης
Πρωτοετής σπουδαστής Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου

Επιτρέψτε μου να αφιερώσω το κείμενο αυτό στην μητέρα μου Εύη και στον φίλο ή αδελφό (δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη) Κωνσταντίνο που έχω την τύχη και την τιμή να τους έχω δίπλα μου, σε αυτήν την δύσκολη χάραξη πορείας της ζωής.

Aναδημοσίευση απο το περιοδικό Εφοπλιστής – τεύχος Ιανουρίου 2014

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s